López i Muñoz, Aureli


Paterna, 1943

Casat i pare de tres filles, és Agent Comercial Colegiat de professió.

És professor de Llengua Valenciana per Lo Rat Penat des de l’any 1980, ha donat classes orals i per correspondència i va pertànyer a la Junta de Govern i al claustre de professors de l’entitat ratpenatista.

És Acadèmic Corresponent per Paterna de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana.  President d’honor i soci fundador de l’Associació d’Escritors en Llengua Valenciana.

És Vicepresident i soci fundador de l’Ateneu Cultural Paterna.

És Agregat Colaborador de la Secció de Llengua i Lliteratura Valencianes de la RACV (des de maig de 2005).

Fon President del Club Paterna de Pilota Valenciana (1981-2009).

Premis i reconeiximents:

Està en possessió del “COET D’OR” de Paterna (1992).

És premi “VINATEA” individual (1997) per l’Associació d’Amics de la RACV.

És “ALBUFERENC DE L’ANY” de la Falla l’Albufera de Catarroja (2000).

És premi “MAULET” (2001).

És premi “FADRÍ-Cardona Vives, Josep Mª Guinot a les Lletres Valencianes” (2012).

El seu programa “¡Cavallers, va de bo!” ha guanyat els màxims reconeiximents: “EL SAQUE” en l’any 2000, el premi als “MIJOS DE COMUNICACIÓ” en el 2007, els dos oferits per la Federació de Pilota Valenciana, en 2012 el Club de Pilotaris “Amics del Frontó d’El Puig” li feu entrega del prestigiós TROFEU DURÀ.

En els microrrelats d’El Piló de Burjassot havia guanyat cinc “PILONETS”, el sext com a primer premi en 2015. En els microrrelats de la AELLVA va guanyar el primer premi en 2007.

Dins del colectiu Cendres Vives de Paterna (1978) i com a cap dels cinc components, publicaren 9 números d’un bolletí en eixe nom i guanyaren dos premis dels Jocs Florals de la vila en diferents anys; un treball sobre l’obra de Jaume Roig, titulat “Llaurar, sembrar i collir” i un atre sobre “Els orígens de la Llengua Valenciana”.

Des dels anys setanta del sigle passat ha publicat colaboracions lliteràries en Llibres de Festes, fallers i especialment en el de les dedicades al Stm. Crist de la Fe i Sant Vicent Ferrer de la seua vila, també alguns anys per a la festa a la Mare de Deu d’Agost..

Ha dirigit Lo Rat revista (del nº 5 al 33) i la reedició  del calendari valencià Lo Rat Penat junt a V. R. Calatayud (1988 a 2015; remamprés per a 2018). Fon colaborador o columniste en les revistes “Murta”, “Espenta”, i “Cla”. Creà i dirigix el bolletí de l’Ateneu Cultural Paterna, trimestral, que va pel nº 96. Ho fon de “Lletraferit”; seguix sent-ho del “Lletrafaller” i de les revistes de l’Altar del Tossal de Valéncia i de “Renou” de l’Associació Cardona Vives de Castelló.

En les primeres Jornades sobre Cultura en la Comunitat Valenciana, organisades pel C.V.C. de la Generalitat Valenciana, té publicada una comunicació en el títul: “La Pilota Valenciana, element cultural” (1994). Fon ponent en el 1er Congrés Mundial de Pilota a Mà, celebrat en el Palau de la Música (Juny 1994).

El seu interés per difondre la vella bellea del més valencià dels deports, el portà a ser colaborador en Ràdio Color, programa “La Nostra Veu” dirigit per Joan Salvador López i Mariví Ferrandis, els anys 1984-85-86. Creà i dirigix, des de 1994, el programa diari de pilota valenciana "¡Cavallers, va de bo! " en la 97.7, de la qual s’ha despedit el 5-11-2017 quan ya entrava en l’any que en fa 25; des del dilluns següent, 6-11 i ara en la 107.7 Play ràdio seguix a les 13 h. ¡Cavallers, va de bo! seguit del gran Discomovida de Vicent Alventosa. Fon creador i contertuli del programa vespertí “Raonant”  en la 97.7 (“suprimit” en 2007). Des del dissabte 4-11-2017 i tots els dissabtes de 14 a 15 h. torna a “Superdeportes” per a parlar de pilota de la mà de César Molins i ara en la 97.7. Com a resum: Cavallers ¡va de bo! i Charrant, charrant diaris en Play ràdio 107.7 més els dissabtes Superdeportes en la 97.7.  

Enamorat del món de la pilota valenciana, des del treballat afany estudiós i  divulgador del deport nacional valencià, ha retransmés diverses partides per T.V. junt a Albert Soldado, ha publicat columnes en “Super Deporte”, “El Mundo”, “Valéncia Hui”, etc. i ha donat conferències i participat en taules redones de: Valéncia, Montroy, Paterna, Cabanyal, Burjassot, Alacant, Sedaví, Meliana, Benicolet, Polinyà del Xúquer, per als Estudiants Valencianistes de la Politècnica, per a L’Universitat Popular, per a L’Universitat Laboral de Chest, a més d’en moltíssimes semanes culturals dels fallers.

Des de novembre de 2014 crea i dirigix el programa semanal de pilota (dimecres, 12 h.)  “Yo sé qui soc” en Onda Valéncia tv. (Onda fallera), 36 espais de 30 minuts pels que passaren els millors jugadors, directius de la Federació de Pilota, etc., fins a Juliol 2015 quan esta tv. deixà d’emetre’l. Des de març de 2015 i junt a Òscar Rueda, V.R. Calatayud, Ricart Alós, Mª.J. Coves, etc. fa el programa “Aixina és”, de la Secció de llengua i lliteratura valencianes de la RACV, dimecres i divendres de 18 a 18,30 h. en la nova emissora Euro News 98.7; des de setembre s’emet els dimecres de 14’30 a 15’30 h. en una hora de duració i té redifusió els dumenges a la mateixa hora. També en News colabora els dissabtes de matí en “El despertador” sobre el món de la Pilota; esta emissora ha deixat d’estar en actiu des de Setembre de 2016. En la 107.7 Play ràdio i des de primeries de 2016 presenta a les 20 h., junt a V.R. Calatayud el nou programa de mija hora “Los viernes Tertulia”del Colege Oficial d’Agents Comercials de Valéncia en motiu del seu 90 aniversari. Experiència que ha durat un any sancer en convidats del món del comerç i l’empresa, experts en Fires nacionals i internacionals, etc.

Ha prologat diversos llibres d’escritors i poetes valencians, com Emili Ridocci, Josep Bea Mataix, Josep Lluís Garcia Ferrada, Vicent R. Calatayud, Mª Jesús Coves, Manuel Navarro, etc…

En la veu del cantautor valencià Vicent Savall, ha escrit la lletra i té gravades 4 cançons dedicades a “La Pilota Valenciana”, Ausias March “La Taverna”, “A Joan Roïç de Corella” i al poble valencià en “Yo sé qui soc”.  Junt a Pere Delmonte, és coautor de la lletra del passodoble “Antonio Ferrandis”. Hi ha més cançons, millor els poemetes que aspiren a ser-ho com la del Frontó Valencià, etc. pero aguarden veu i música per a ser conegudes.

Ha colaborat en la preparació dels Diccionaris de la RACV (General i Bilingüe) Ha colaborat en la Nova Gramàtica de la Llengua Valenciana, editada l’any 2015 en commemoració dels 100 anys de la RACV i de la 1ª Gramàtica de Lluís Fullana Mira (1915) i en la 2ª edició d’esta Nova Gramàtica, ampliada en 2016.

És i ha segut jurat en Jocs Florals i Certàmens Lliteraris de Valéncia, Paterna, Burjassot, Catarroja. Presentador de Mantenedors com Xavier Casp, Josep Climent, Artur Ahuir, Voro López. I Mantenedor de la Reina de les Festes en Paterna, 1998.

Ha traduït a la Llengua Valenciana diferents treballs com ara Pròlecs, Introduccions, Ponències o Comunicacions per a les Jornades de la AELLVA, etc., recentment l’obra de teatre premiada en el 2015, Certamen Lliterari de l’Ateneu Cultural Paterna, titulada “Zancas de pollo con caviar” d’Eduardo José Viladés, traduïda com “Cuixetes de pollastre en caviar”, la qual s’estrenà en la XXII Mostra el 28-5-2016 en el saló teatre Capri d’esta vila. Supervisà i traduí pròlecs i introducció de “Socarrats”, obra de Ramon Gimeno Gil publicada en Octubre 2016 per Gràfiques Alcanyiç i promoguda per l’Ateneu Cultural Paterna, genial llibre d’homenage a la vila de Paterna, oferit al cost, sense benefici per a ningú.

Té publicats, com a autor:

  • 1984 – La Pilota Valenciana (el deport d’un poble viu).
  • 1994 – Pensaments Lliures.
  • 1995 – Pilota Valenciana (Quaderns de divulgació nº 6 de Lo Rat Penat).
  • 1997 – Joc de Carrer I (Nova modalitat de pilota valenciana, en reglaments per a la seua pràctica, a solicitut de Junta Central Fallera.
  • 1999 – Des de Dins   (2ª part de Pensaments Lliures).
  • 2000 – Pilota Valenciana, tot un univers (per a la falla l’Albufera de Catarroja).
  • 2003 – Brots (resum i ampliació de l’anterior obra “ Des de dins”).
  • 2004 – La Pilota Valenciana, deport, cultura i llengua del nostre poble
                (Publicat en la série “Enciclopèdia Temàtica” de la R.A.C.V. en el nº 5).
  • 2009 – Un Llarc Desig (30 anys i encara…)
  • 2012 – S’ha estrenat en el Capri de Paterna, 19-5,  dins de la XVIII Mostra de Teatre “Com les cireres”, entremés d’uns 30 minuts de duració.
  • 2013 – Açò era… (contes per a tots)
  • 2014 --Identitat, (Pilota Valenciana) presentat el 6 de Febrer 2015 en Meliana.
  • 2017 – Revols, (un curt complement de Un Llarc Desig)
  • 2018 – Milagro Ferrer Calatrava, Vida i obra, “La passió de pintar”

Ha participat en obres colectives:

  • 1981 – Lliggam (Lo Rat Penat).
  • 1990 – Miquel Adlert, homenage (Joventuts Ratpenatistes).
  • 1991 – A espentes del silenci (Revista Espenta).
  • 1994 – Revista de la R.A.C.V. (Al voltant de la llengua nº 1-2).
  • Anys diversos   – Cresol (publicació anual de les jornades dels escritors)
  • 1997 – Ausias des de la Valéncia dels 90 (Ajuntament de Catarroja).
  • 1998 – El pensament valencianiste de Miquel Adlert (Aellva-l’Oronella).
  • 2000 – Clams de Vida (llibre colectiu dels Tallers de Prosa de la Aellva).
  • 2005 – Goles en Clam (llibre colectiu dels Tallers de Prosa de la Aellva).
  • 2009 – Clams en Llibertat (llibre colectiu dels Tallers de Prosa de la Aellva)
  • 2010 – Recitals Poètics de Primavera d’Estiu de la Aellva.
  • 2014 – Clams de Futur (llibre colectiu dels Tallers de prosa de la Aellva)
  • 2014 – Valéncia, clau del comerç (XXIII Jornades dels Escritors)
  • 2015 – Recitals Poètics de Primavera d’Estiu de la Aellva.
  • 2015 – Als XXV anys de la AELLVA (XXIV Jornades dels Escritors)

En reconeiximent a tots els seus mèrits, la AELLVA li otorgà el Premi Nacional de Lliteratura en Llengua Valenciana en 2018.