Agulló Pascual, Benjamí


Cocentaina, 1930

Estudià Bachillerat, Filosofia i Teologia en els seminaris de la província Franciscana de Valéncia. Diplomat en Psicopedagogia, en Archivística i en Conservació de Biblioteques. Religiós franciscà profés, en 1946; fon ordenat sacerdot l'any 1952.

Ha eixercit els càrrecs següents: Professor en els coleges franciscans d'Ontinyent i Carcaixent; Superior-Rector del Colege Sant Antoni de Carcaixent; Vicari i Superior del convent de Sant Llorenç Màrtir de Valéncia; secretari, Administrador, Archiver, Croniste, Definidor, Vicari Provincial i Superior Provincial de la província Franciscana de Valéncia, Aragó i Balears; Visitador General de les províncies Franciscanes I de Granada i de Catalunya i de la casa 'Cardenal Cisneros' de Madrit.

Participà en el capítul General de l'Orde Franciscana, fon president de la Conferència de ministres provincials O.F.M. D'Espanya i Portugal; de la Germandat de sacerdots, religiosos i religioses de Cocentaina; i de la Comissió de Patrimoni Cultural de la província Franciscana de Valéncia, Aragó i Balears. Fon membre del Consell del Presbiteri de la diòcesis de Valéncia; del Sínodo diocesà de Valéncia; i de la Comissió d'Història O.F.M. D'Espanya i Portugal. Redactor de la revista Archivo iberoamericano de Madrit. Va fundar el Gabinet Psicopedagògic del colege La Concepció d'Ontinyent i el I Centre d'Estudis Franciscans de Valéncia.

Actualment és Archiver, Croniste i Vicepostulador de les Causes de Canonisació de la província Franciscana de Valéncia, Aragó i Balears. Membre de la Comissió Mixta Generalitat Valenciana - Església Catòlica per al Patrimoni artístic; de la Comissió diocesana de Valéncia per al Patrimoni artístic; de la Junta de govern de la Conferència de Religiosos de la Comunitat Valéncia (CONFER COVAL) i Delegat de CONFER COVAL per al Patrimoni artístic dels religiosos.; de la Junta de redacció de la revista Archivo iberoamericano de Madrit; de l'Associació de Cronistes oficials del Regne de Valéncia; de l'Associació d'archivers eclesiàstics d'Espanya; de l'Associació Hispànica d'Estudis Franciscans; de l'Associació de Bibliotecaris, Archivers i responsables de Patrimoni O.F.M. d'Espanya; de l'Associació Lo Rat Penat, de Valéncia; de l'Associació d'Escritors en Llengua Valenciana; de la Confraria del Sant Càliç de Valéncia. Assistent Honorari i Cavaller Major Honorari de la Germandat de Ntra. Sra. de les Angoixes de la O.F .S. de Yecla. Medalla d'Honor de l'Associació Milícia i Cort de la Mare de Deu del Castell de Cullera. Colegial Major Honorari en Beca del Colege Major Universitari La Concepció de Valéncia, Acadèmic de número de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana.

Ha publicat 29 llibres, 22 artículs en separata i ha colaborat en distintes revistes i periòdics. Ha rebut els Premis següents: Accèssit en el Concurs anual de la Delegació Diocesana de Missions de Valéncia, de 1944, sobre el tema '¿Els infidels són germans nostres?'. Primer Premi dels Jocs Florals de Benissa de 1972, sobre el tema 'Estudio biográfico sobre el Padre Andrés Ivars Cardona, O.F.M.'. Premi-Ajuda de l'Institut d'Estudis Alacantins, 1973, per a la investigació lliterària sobre el tema 'Vida y Obra del Escritor Luís Fullana Mira'. Primer Premi en la Jocs Florals de Benissa (Alacant), 1975, sobre el tema 'Estudio Histórico del Franciscanismo en Benissa'. Primer Premi en els CXV Jocs Floras de la Ciutat i Regne de Valéncia de 1998, al tema presentat per l'Excm. Sr. president de les Corts Valencianes, sobre 'La Figura del Pare Fullana', en el títul: 'El Pare Lluís Fullana Mira i els Jocs Florals de la Ciutat i Regne de Valéncia'.