Febrer 2012

Dia de la llengua i la cultura valencianes

El pròxim dijous, 1 de març, se celebra el XXIV DIA DE LA LLENGUA I LA CULTURA VALENCIANES, enguany dedicat per la RACV a l’ilustre croniste i historiador Roc Chabàs en el centenari de la seua mort.

La AELLVA s'adherix a la convocatòria de la Real Acadèmia i convida a tots els nostres socis i colaboradors a que participen en els actes programats.

Tot el dia: ofrena floral en la tomba d’Ausias March (porta romànica de la Sèu de Valéncia).

18:00 h: Missa en l’Altar Major de la Sèu de Valéncia, en memòria d’Ausias March.

19:00 h: En el Saló d’Actes de l’Ateneu Mercantil de Valéncia (Pl. Ajuntament, 18):

  • Informe de treballs i proyectes de la Secció de Llengua i Lliteratura Valencianes de la RACV.
  • Presentació de l’edició ilustrada “on line” del Diccionari General de la Llengua Valenciana pel Sr. En Bernat Arlandis i Mañó, Agregat Colaborador de la Secció.
  • Presentació del Informe sobre la llengua valenciana i propostes de revalencianisació per l’Acadèmic de Número i Director de la Secció, l’Ilustríssim Sr. En Voro López Verdejo.
  • Remembrança de Roc Chabàs per l’Ilustríssim Sr. En Daniel Sala Giner, Acadèmic de Número i Membre de la Secció.
  • Tancament de l’acte en paraules de l’Excelentíssim Sr. En Vicent Lluís Simó Santonja, Decà de la RACV.

S’obsequiarà a tots els assistents en el “Informe sobre la llengua valenciana i propostes de valencianisació”, imprés i en CD, i un llibre.

Celebrada la tertúlia-taller de prosa de febrer

El dilluns 13 de febrer tingué lloc la primera Llectura Taller de Prosa de 2012. El dia gèlit no fon obstàcul per a que l'assistència fora important, perque els nostres socis coneixen sobradament als llectors i sabien que anaven a gojar d'un excelent espai lliterari, com aixina fon.

 


Manuel Casaña, Mª Jesús Coves i Roser Lacruz

 

Obrí el foc Roser Lacruz, qui nos dedicà un relat que titula Volers, en el que conta emocionadament les sensacions d'una yaya primerenca, experiència per la que acaba de passar i que ha traslladat al paper en molta tendrea, sense descuidar un llenguage ric que feu entrar a l'auditori en el tema propost.

Com s'aprecià en la crítica posterior, Roser, en el seu esforç, ha donat passes importants en l'estil de les seues narracions des de la primera volta que nos acompanyà. Enhorabona.
 

El segon llector fon Manuel Casaña, bon amic i excelent periodiste que semanalment gogem en la seua columna de Las Provincias. El relat, sense títul, be podria portar el de Recorts, perque foren diverses experiències vixcudes per ell, sobre tot en els seus anys més jóvens, quan començà a treballar en el diari.

Contades en un llenguage senzill, en tota la gràcia i la chamarrusqueria de que sap fer gala, nos feren passar un temps distret, celebrat per les carcallades de la concurrència que oblidà el fret exterior davant del bon ambient i la millor lliteratura que estava fruint.

En resum, un inici de curs que esperem vaja a més en les pròximes llectures.

La següent, el 5 de març, dedicada al llibret de falla, en Llombay. Tindreu tots els detalls per a acodir.