Maig 2012

Tertúlia-taller de prosa

Dilluns, 14 Maig, 2012 - 19:45 - 21:00
Lloc: 
Sèu de l'Aellva

Llegiran Òscar Rueda i Antoni Ruiz Negre.

Semana del llibre valencià

La RACV celebra un any més la Semana del Llibre Valencià. Una semana en la que la programació d’actes gira al voltant de la figura del llibre, i en la que la AELLVA participa, com ve sent tradicional, de forma activa.

 

Dia 14 de maig, dilluns

En la RACV (carrer Avellanes, 26, Valéncia C.), a les 12:00 h.- Apertura i Declaració de PORTES OBERTES. Fira de Llibre Antic i Actual, en llibres agotats, i alguns històrics, a preus molt asequibles. Exposició de les obres facsimilars històriques de Vicent Garcia Editors, les quals també estaran a la venda.

En la AELLVA (carrer de Dalt, 64, Valéncia C.), a les 19:45 h.- Tertúlia-taller de prosa del més de maig, en Antoni Ruiz Negre i Òscar Rueda


Dia 15 de maig, dimarts

En la RACV, a les 19:30 h.- Conferència de l'Acadèmic i impressor Ricart Vicent Museros sobre L’IMPRENTA: EL COMERÇ DEL LLIBRE I LA VENDA DEL CONEIXIMENT.


Dia 16 de maig, dimecres

En la RACV, a les 19:30 h.- Presentació de llibres. La lliteratura en llengua valenciana oferix les últimes produccions per mig de la AELLVA i Edicions Mosseguello:

  • Apunts lliteraris sobre pintura valenciana - V.V. A.A.
  • Indigneu-vos (de Stéphane Hessel) traduït al valencià
  • Bouba - Josep Albert Aymemir
  • L'acompanyant del bany - Llúcia Gonzàlez


Dia 17 de maig, dijous

En la RACV, a les 19:30 h.- XIX RECITALS POÈTICS de la AELLVA, Primavera d'Estiu 2012. Enguany i degut al bon sabor que deixà l’any passat l’experiència, realisarem la segona edició de Seguint el rastre d’un llibre.

Seran llectors:
Josep Albert Aymemir. Inspirat en L'Iliada, Homer
Vicent Ramon Calatayud. Inspirat en Fàbules. Samaniego
Roser Lacruz . Inspirada en Ofici de Paraules. Anfós Ramon
Rafael Melià. Inspirat en El Diari de Noa. Nicolau Park
Ernest Olmos. Inspirat en Sònnica la cortesana. V. Blasco Ibáñez
Emili Ridocci. Inspirat en L'Obra de Miquel Adlert.
Vicent Lluís Simó Santonja. Inspirat en Prometeu alliberat. Schiller

A continuació: presentació del poemari Bucòliques ¿? de Vicent Ll. Simó Santonja.

 

Tots els actes tindran lloc en la sèu de la RACV (carrer Avellanes, 26. Ciutat de Valéncia) excepte la tertúlia del dilluns, que tindrà lloc en la sèu de la AELLVA (carrer de Dalt, 64. Ciutat de Valéncia)

 

Certàmens lliteraris

El pròxim divendres 11 de maig, a les 21,15 h tindrà lloc l'entrega dels premis corresponents al XXIV Concurs de Narrativa en Llengua Valenciana de l'Entitat Cultural Valenciana "El Piló", de Burjassot.

Aprofitem també per a recordar als nostres associats que el determini per a l'entrega d'originals en el XI Certamen Lliterari de l'Ateneu Cultural de Paterna finalisa el pròxim 16 de maig.

 

 

Missa en recort d'Emili Miedes

Demà dimarts 8 de maig, a les 20:00 h, se celebrarà en la Sèu de Valéncia una missa oficiada per Mossén Josep Climent en recort d'Emili Miedes Bisbal.

Des de l'Aellva volem sumar-nos a est acte públic de recolzament del valencianisme cívic i cultural a la seua família, i de sentit condol per la seua recent mort.

Dinar de Mig Any

Dumenge, 8 Juliol, 2012 - 14:00 - 16:00
Lloc: 
El Chispa, Canet d'En Berenguer

Tertúlia-taller de prosa

Dilluns, 9 Juliol, 2012 - 19:45 - 21:00
Lloc: 
Sèu de l'Aellva

Llegiran Joan Carles Micó i Elena Casa.

XVIII Recitals Poètics de Primavera

Dijous, 17 Maig, 2012 - 19:30 - 21:00
Lloc: 
Saló d'actes de la RACV

SEGUINT EL RASTRE D'UN LLIBRE - II EDICIÓ

Seran llectors:

Josep Albert Aymemir. Inspirat en L'Iliada, Homer
Vicent Ramon Calatayud. Inspirat en Fàbules. Samaniego
Roser Lacruz . Inspirada en Ofici de Paraules. Anfós Ramon
Rafael Melià. Inspirat en El Diari de Noa. Nicolau Park
Ernest Olmos. Inspirat en Sònnica la cortesana. V. Blasco Ibáñez
Emili Ridocci. Inspirat en L'Obra de Miquel Adlert.
Vicent Lluís Simó Santonja. Inspirat en Prometeu alliberat. Schiller

Emili Miedes entre els que se n’anaren

Autor/s de l'artícul: 

Nos impactà ací la trista nova de la defunció d’Emili Miedes Bisbal, el dia 8 pasqüer, en sa vila d’Albalat de la Ribera. Allí el coneguérem fa més de trenta anys, per indicació del Rector de Sant Esteve Josep Almiñana Vallés. El mentat, que posteriorment fon Canonge i Acadèmic de la RACV, sabent dels estudis filològics que sobre el valencià estava duent a terme Miedes q.e.p.d. en moments claus de la defensa científica de la nostra discutida llengua, me recomanà la visita a l’home de bondat i estudi que Valéncia pert.

Ara, no tinc més remei que anar-me’n al seu Vocabulari Elemental de la Llengua Valenciana editat per “Valencia 2000” en 1983 (més pèrdues que plorar); du un pròlec impressionant de l’actiu valencianiste Almiñana, qui ya havia llançat, en El Crit de la Llengua fea dos anys, la prova documental de la grandea lliterària nostra, refermant els sigles d’or.

Eren moments difícils, quan el pancatalanisme utilisava  pesada artilleria sobre qualsevol àmbit, detentant quasi l’única “veritat escrita universitària” en tal d’anular-nos,  cosa que el poble mai acceptà. I el Vocabulari, oportú mes que curt, fon l’arma que posí en les mans dels meus fills, quan els mestres de l’assimilació ne recomanaven un atre, que du franja blava en la portada, segurament per a escarnir-nos, perque dins lo primer que te topetes és que “el valencià és un dialecte…” Si els mestres indignes alegaven la curtea de paraules del nostre, els meus fills mostraven la riquea de l’introducció, que deixen sense arguments als detractors, perque fa una cronologia documentada de tots els vocabularis i diccionaris valencians, partint del Liber Elegantiarum de Joan Esteve, 1472.

La crida que el professor Joan C. Micó feu a la Convenció Valencianista 2012, LP 12.04.12 (assamblea i no partit) reflexionant de la necessitat de posar en comú el trellat del nostre poble, per a que sàpia triar el blat entre tant de palluç com nos ofega, i l’oportunitat de seguir camins de convergència, sense por a l’esforç, lliguen en el recort de Miedes i tants d’atres que per distints camins treballaren per Valéncia.  A la Valéncia de demà tots li fem falta, si la volem nostra. I enrecordem-nos-en dels que ya no estan.

Cresolet de primavera

En la nostra Biblioteca ya està disponible el número 60 del Cresolet.

Recital de poesia

Divendres, 4 Maig, 2012 - 19:30 - 20:30
Lloc: 
Saló d'actes de Lo Rat Penat

A petició de l'Aula d'Història de Lo Rat Penat, el pròxim dia 4 de maig, divendres, a les 19.30 de la vesprada, al terme de la classe, se farà un recital de poesia en llengua valenciana. En ell, cinc poetes valencians llegiran alguns poemes propis i uns atres d'un autor diferent. Seran:

Donís Martin: poemes seus i d'Anfós Ramon

Rafel Melià: seus i de Xavier Casp

Nelo Navarro: seus i de Josep Melià

Josep Navarro Salvador: seus i de Josep Albert Aymemir

Maria Jesús Coves: seus i de Pere Delmonte.

Si voleu acompanyar-nos, esperem que serà una llectura agradable.