Juny 2015

Dol per la mort de Josep Navarro i Salvador

El passat dia 22 de juny faltà el nostre companyó i amic Josep Navarro Salvador. L'Aellva, a través de la seua Junta de Govern, vol expressar el seu pesar per la mort d'u dels seus socis més eminents, aixina com traslladar el seu més sentit condol a família i amics.

Pep naixqué en Russafa i realisà els seus primers intents escrivint l’obra de teatre El dimoni ne du, la qual s’estrenà en 1985. Ademés de soci de l'Associació d'Escritors en Llengua Valenciana, era membre de la Taula Valenciana d’Autors Teatrals, soci de la S.G.A.E., de Lo Rat Penat i d’unes atres associacions, totes relacionades en la lliteratura. En l’actualitat era Mestre del Curs de Direcció Escènica de Lo Rat Penat.                                                                          

Conseguí numerosos premis en posada en escena i certàmens lliteraris. Ademés de la seua faceta d’escritor de teatre i apropòsits, també escrivia poesies, moltes d'elles premiades en la Viola d’Or, Englantina d’Or i Accèssits de la Flor Natural en els Jocs Florals, aixina com en els premis lliteraris de l'Ateneu Cultural de Paterna. De la mateixa manera, ha obtingut diversos premis en el Concurs de Llibrets de Falla. També li otorgaren en 2011 el títul de “Gancho d'Or”, màxima recompensa otorgada per l’agrupació de falles de Russafa.      

Ademés d’escriure, acostumava a actuar en les obres que posava en escena la seua Comissió Fallera, Sevilla-Dénia, i fon jurat de varis certàmens teatrals.

Descanse en pau.

 

Cresolet 72

Ya podeu consultar en la nostra biblioteca l'últim número del Cresolet, el bolletí de l'Associació.

Tertúlia de prosa

Dilluns, 8 Juny, 2015 - 19:30 - 21:00
Lloc: 
Sèu de l'Aellva

Demà, dia 8 de juny, com cada segon dilluns de més, tindrem tertúlia de prosa en la nostra sèu.

Nos llegiran els seus treballs Xavi Salvador i Aureli López. A les 19:30 en la nostra sèu, carrer de Dalt, 64 baix de Valéncia ciutat. Vos esperem.

 

 

Últimes activitats de l'associació

La tertúlia de març, com és tradicional, estigué dedicada al món de les Falles. Baix el lema "Cóm se fa -o hauria de fer-se- una falla des del punt de vista lliterari", la taula redona fon coorganisada per la AELLVA i el Casal Bernat i Baldoví per segon any consecutiu. Celebrada en el casal de la falla Doctor Olóriz-Arquebisbe Fabian i Fuero, tingué per participants a poetes festius i guionistes fallers de primer nivell.

Miquelo García, Sito Sanchis i Dani Sànchez Parejo analisaren el modo actual de fer falla, que en ocasions pert el sentit satíric i crític, originari i genuí, en benefici d'una monumentalitat mal entesa. Igualment, apostaren per l'importància del guió com a mig per a conseguir una coherència temàtica en el cadafal faller. Respecte al llibret, recordaren que ha de tindre una relació íntima en el sentit i explicació de la falla, que hauria de dictar l'artiste i el guioniste, i no, com ocorre massa voltes, consistir en un tràmit que en ocasions s'encarrega al poeta sense que este conega realment la temàtica de la falla que es plantarà.

L’humor dels llibrets, testimoni de popularitat i lliteratura, nos l’aportaren graciosament Ampar Cabrera i Rafa Melià, que llegiren una selecció de poemes de l'any passat.  Tots ells, moderats per Òscar Rueda, vicesecretari de la nostra associació i president del Casal Bernat i Baldoví.

 

Rafa Melià, Ampar Cabrera, Miquelo Garcia, Òscar Rueda, Dani Sànchez i Sito Sanchis en la tertúlia fallera de març

La tertúlia del més d'abril se dedica per costum al teatre,i té lloc en el Saló d'Actes de Lo Rat Penat, per a permetre una assistència més abundant que en el nostre lloc social.

Enguany hem tengut una aportació especial (puix no va ser llectura, sino representació com cal) del grup de teatre que correspon a la falla Santa Maria Micaela . Martí L'Humà, que té guanyats bons premis tant d'obra com d'interpretació, en el Concurs de Teatre de Junta Central Fallera i que dirigix Raül Marco Puchol, figurant com a codirectora la Sra. Puchol, sa mare, que posaren en escena l'obra Número 1, porta 3.

En una acció que pareixia comèdia, per haver ajuntat en un mateix pis a un sort, un coixo i un cego, nos posà, negre sobre blanc, les dificultats en que se troben a diari les persones que tenen minvada una de les capacitats que, per fruir-les des de sempre, tots considerem normals. Ells ho feren senzillament, sense carregar tintes, pero clar i ras. La llàstima és que nos deixaren en la mel en la boca, al representar solament un extracte quan tant nos hauria agradat vore l'obra completa.

De totes formes, tant actors com autor tingueren una excelent acollida i, sense dubte, els tornarem a cridar per a que nos acompanyen.

Donís Salvador, Maria Jesús Coves i Elena Casa, en la tertúlia de maig

 

En el Taller de Prosa de maig nos llegí per primera volta en l'Associació Donís Salvador Cháfer, jove que l'any passat va començar en el Concurs de Llibrets de Falla de Lo Rat Penat, guanyant el primer premi de la Secció d'Infantils Novells, Raül Alapont. Nos va sorprendre molt positivament en una llectura de tema actual, Quadern de bitàcola, relacionat en la música -que ell coneix per cantar en una orquesta-. Donís nos relatà, en una prosa ben medida, l'història d'un famós cantant de rock, figura en els 80, l'estrela del qual ha caigut i que reflexiona ajudat del seu millor amic actual: una botella de whisky. Un cuidat llenguage i una narració àgil que va meréixer els aplaudiments dels assistents.

Tancà la llectura Elena Casa i Llàcer, ben coneguda de tots nosatres i estimada amiga, igualment en un relat tan d'actualitat com ho son les residències d'ancians. Eixe era el títul: Residència La Recompensa, en la que nos va posar en carn viva els zels, les envegetes, les crítiques i els volers o malvolences que poden donar-se en u d'estos establiments on tants dels nostres ancians passen els darrers anys de la seua vida. Ben embastat i llegit en força, casi argument per a una obra de teatre, com algun dels assistents li va sugerir, nos confirma lo que de sobra sabíem d'Elena. Que si s'ho treballa fa tan bona prosa i pot arribar tan alt com ho ha fet ya en la seua poesia.

En resum: unes bons tallers i tertúlies en una molt bona assistència que esperem continue.