Novembre 2021

Dinar dels Escritors de 2021

Més d'un centenar de persones han assistit enguany al Dinar dels Escritors de 2021, celebrat en El Palmar com a digne colofó a unes Jornades dels Escritors dedicades a l'Albufera, una volta superat el paréntesis forçat per la pandèmia.

En acabant d'unes paraules del president de l'Associació, Ricart Folgado, i del reconeiximent als ponents de les Jornades, se presentaren els tres últims llibres editats per l'Aellva, en colaboració en L'Oronella - Foment de les Lletres Valencianes, els quals s'obsequiaren a tots els assistents.

Llar. Lletres. Aforismes. Relats, és l'últim llibre de Josep Cubells, Escritor de l'Any 2012. Vora cinccents aforismes, trentauna cançons i dèu relats componen un original volum que mostra en tota la seua plenitut l'original estil de l'autor, a cavall entre la narrativa de la quotidianitat, el realisme màgic i la ciència ficció. Els texts se combinen ademés en les ilustracions de Marina Cubells i Paula Cubells.

El secret del Bovet és la primera novela de Sito Sanchis, Escritor de l'Any 2018. L'història transita entre dos eixos temporals: els inicis de la guerra civil en 1936 i el moment actual, i gira entorn a l'investigació d'un jove sobre l'image de la Mare de Deu dels Desamparats i les vicissituts que patí en aquells durs moments.

Xavier Casp inexplorat és un recull de poesia majorment inèdita del poeta de Carlet, recopilada cuidadosament per Maria Jesús Coves i per la família de l'autor. El llibre conta en ilustracions de Katy Casp, una de les filles del poeta.

L'acte culminà en la proclamació oficial de Lucas Grao i Silvestre com a Escritor de l'Any 2020; una proclamació que no pogué fer-se efectiva en el seu moment a causa de la situació sanitària. L'escritor valentí rebé l'estatueta que l'acredita com a tal i, com és costum, llegí un breu relat a tots els assistents. El reconeiximent li dona dret a la publicació d'un llibre becat per l'Aellva.

En el cant de la Cançó de lluita conclogué l'acte de reafirmació de la llengua valenciana i dels seus escritors, que aünà en la seua presència als representants de les principals entitats culturals valencianes, com Lo Rat Penat, la RACV, El Piló de Burjassot, l'Ateneu Cultural Paterna, Amics de la RACV, Patronat de la RACV, Casal Bernat i Baldoví, Colege d'Agents Comercials, Convenció Valencianista o Fundació Vicent Rebollar, aixina com de partits polítics com Poble, Avant i Som Valencians (membres de L'Encontre), Valéncia Unida i Lo Nostre.

Entrevista a Lucas Grao: punchar ací.

Lucas Grao i Silvestre, Escritor de l'Any 2020, arreplegant el guardó que l'acredita com a tal, junt a Òscar Rueda (secretari de l'Aellva), Ricart Folgado (president de l'Aellva) i Sito Sanchis (Escritor de l'Any 2018) (Foto: Joan Sancho)

 

      

 

 

 

Nelo Pinyol... volgut Manolo Navarro, 18 d'octubre de 2021

Autor/s de l'artícul: 

SER... SEMPRE 

L’Aellva rebia un generós donatiu, majorment inèdit, en una Tertúlia d’únic llector, emocionat ell, sincer i humil en la veu reduïda pero fent l’esforç de ser entés, sobretot comprés en acabant d’haver botat la barrera del huit; ell i els seus amors: la companyera de vida, la creació lliterària i els bons amics. El “presentaren” Mª Jesús i Òscar i anà llegint poemes, en valencià i castellà... més en llengua valenciana i triant els que podien fer-nos més feliços a tots, poemes satíric-festius entre els que ne descollaren alguns del nou i genial Un somriure per a viure, l’atent silenci dels assistents em recordà un solo d’oboe, violí o fiscorn en el millor concert; un trinquet mut mentres se piloteja intensament i esclafix en forts aplaudiments quan es decidix el quinze; un teatre que pareix buit quan hi ha una interpretació magistral o una veu que embruixa al públic...

A petició dels més vells oyents –per als nous escritors era desconegut, tancà en l’insuperable “Malaït dit” que va publicat en Faça el favor de somriure. Tots nos riguérem en ganes i era d’admirar el compartit retillar dels ulls pels moments vixcuts.

Segur que l’Aellva i L’Oronella aniran donant-li vida, en paper, ad algunes de les 20 obres ineditades que Manolo nos obsequià. La millor anècdota és que venia a despedir-se per a sempre i nos parlà del nou llibre que estava escrivint i de l’idea –ya quallada per al pròxim... Nelo Pinyol ha segut, és i serà... Sempre.

 

   

Algunes imàgens de la tertúlia del passat 18 d'octubre en l'Aellva, en la que Manolo Navarro va llegir els seus últims treballs, acompanyat per Maria Jesús Coves, presidenta d'honor de l'Aellva, i Òscar Rueda, secretari de l'entitat