Dinar dels Escritors de 2021

Més d'un centenar de persones han assistit enguany al Dinar dels Escritors de 2021, celebrat en El Palmar com a digne colofó a unes Jornades dels Escritors dedicades a l'Albufera, una volta superat el paréntesis forçat per la pandèmia.

En acabant d'unes paraules del president de l'Associació, Ricart Folgado, i del reconeiximent als ponents de les Jornades, se presentaren els tres últims llibres editats per l'Aellva, en colaboració en L'Oronella - Foment de les Lletres Valencianes, els quals s'obsequiaren a tots els assistents.

Llar. Lletres. Aforismes. Relats, és l'últim llibre de Josep Cubells, Escritor de l'Any 2012. Vora cinccents aforismes, trentauna cançons i dèu relats componen un original volum que mostra en tota la seua plenitut l'original estil de l'autor, a cavall entre la narrativa de la quotidianitat, el realisme màgic i la ciència ficció. Els texts se combinen ademés en les ilustracions de Marina Cubells i Paula Cubells.

El secret del Bovet és la primera novela de Sito Sanchis, Escritor de l'Any 2018. L'història transita entre dos eixos temporals: els inicis de la guerra civil en 1936 i el moment actual, i gira entorn a l'investigació d'un jove sobre l'image de la Mare de Deu dels Desamparats i les vicissituts que patí en aquells durs moments.

Xavier Casp inexplorat és un recull de poesia majorment inèdita del poeta de Carlet, recopilada cuidadosament per Maria Jesús Coves i per la família de l'autor. El llibre conta en ilustracions de Katy Casp, una de les filles del poeta.

L'acte culminà en la proclamació oficial de Lucas Grao i Silvestre com a Escritor de l'Any 2020; una proclamació que no pogué fer-se efectiva en el seu moment a causa de la situació sanitària. L'escritor valentí rebé l'estatueta que l'acredita com a tal i, com és costum, llegí un breu relat a tots els assistents. El reconeiximent li dona dret a la publicació d'un llibre becat per l'Aellva.

En el cant de la Cançó de lluita conclogué l'acte de reafirmació de la llengua valenciana i dels seus escritors, que aünà en la seua presència als representants de les principals entitats culturals valencianes, com Lo Rat Penat, la RACV, El Piló de Burjassot, l'Ateneu Cultural Paterna, Amics de la RACV, Patronat de la RACV, Casal Bernat i Baldoví, Colege d'Agents Comercials, Convenció Valencianista o Fundació Vicent Rebollar, aixina com de partits polítics com Poble, Avant i Som Valencians (membres de L'Encontre), Valéncia Unida i Lo Nostre.

Entrevista a Lucas Grao: punchar ací.

Lucas Grao i Silvestre, Escritor de l'Any 2020, arreplegant el guardó que l'acredita com a tal, junt a Òscar Rueda (secretari de l'Aellva), Ricart Folgado (president de l'Aellva) i Sito Sanchis (Escritor de l'Any 2018) (Foto: Joan Sancho)