En recort de Josep Melià Castelló

El pròxim dissabte dia 18 de decembre, a les 11:00 h, tindrà lloc l'acte d'inauguració de la rotulació de la plaça que l'Ajuntament del Cap i Casal ha dedicat a la memòria de Josep Melià Castelló, en el barri valentí de Sant Isidre.

L'Associació d'Escritors en Llengua Valenciana es congratula de que finalment haja arribat a vènit la demanda per a que l'Ajuntament valentí reconeguera, per mig de la rotulació d'una via urbana, la figura d'u dels referents més importants en el conreu de les lletres valencianes dels últims temps.

En motiu d'este acte, volem recordar a qui fon u dels membres destacats de la nostra Associació, i acompanyar a la família en este senzill pero sentit homenage. 

L'Aellva anima a tots els seus socis i simpatisants a que acodixquen ad este acte d'homenage a tan insigne escritor valencià.

 

 

LA VIDA. 

Josep Melià Castelló vingué al món en el valentí carrer de Morvedre el 31 de març de 1932, en el sí d'una família humil i treballadora que, anys més tart, donaria un atre autor destacat de les lletres valencianes: son germà Rafael

Passades les dificultats de la Guerra Civil, Josep cursà estudis en el Colege dels Salesians; en acabant, s'incorporà a la vida laboral en la Tipografia Moderna del carrer de les Avellanes. Allí conegué a qui seria sa muller: Ana. 

Continuà la seua carrera treballant en el Diari Levante i la finalisà en les oficines de la Séquia Real de Xúquer; mentrimentres, Josep se dedicava a la seua faceta lliterària.

Josep Melià fon soci de Lo Rat Penat i de l'Associació d'Escritors en Llengua Valenciana. fins que va faltar l'1 d'octubre de 2004.

 

L'OBRA.

Per la seua producció teatral, Josep Melià Castelló ha segut catalogat com el millor dramaturc valencià de la seua época. La seua trayectòria en esta caent lliterària s'inicià en 1983 en l'obra dramàtica Dos canyes llunt de la vora, que inicià una vasta producció lo mateix en obra llarga que en obra curta. Dos de les seues composicions dramàtiques més senyalades són Vulgaritats i Pares nostres que esteu en el limbe, encara que la seua producció fon molt prolixa, en obres llargues i curtes: Demà en gris, Qüestió de temps, Prohibit suïcidar-se en dilluns, Companyia titular, ¿Quin dia és el divorç?... La seua passió sentida i fondament vixcuda pel teatre el feu ser també actor jove, de caràcter o yayo chamarrusquer en diverses obres seues.

Josep Melià dedicà també part de la seua producció al teatre de chiquets, un camp en el qual no són molts els dramaturcs que gosen introduir-se.

En defiitiva, prenent paraules del també dramaturc Antoni Ruiz Negre, "l'obra de Josep Melià és un tot consistent que aporta al teatre valencià un sagell de calitat, de serietat dramàtica i de professionalitat". 

També en el camp de la poesia Josep Melià sobreïxqué, com ho demostren els guardons alcançats repetidament en els Jocs Florals de la Ciutat i Regne de Valéncia, lo qual li valgué el títul de Mestre en Gai Saber. En l'actualitat, u dels premis especials del Concurs de Llibret de Falla organisat per Lo Rat Penat du el nom de Josep Melià Castelló.

En prosa publicà el relat de contes Trossos de res (1991), i les noveles Pas franc al futur (1994), Un dilluns d'una semana (1996), La de la porta d'enfront (1999); i l'inèdit Ara que anem madurant (1994).

En la seua calitat de membre de l'Aellva, Josep Melià participà en l'obra colectiva Clams de vida, i pòstumament en Goles en clam (2005). 

Pel seu interés en la cultura valenciana i els seus coneiximents d'ella, particpà també activament en la revista Murta, ocupant-se d'artículs d'opinió que recordaven aspectes costumistes de la vida valenciana.

 

GUARDONS

Entre els seus mèrits i reconeiximents se troben:   

Guanyador de la Flor Natural dels Jocs Florals de la Ciutat i Regne de Valéncia, en les edicions dels anys 1981, 1982, 1987 i 1990.

Guanyador de Violes d’Or i Englantines dels Jocs Florals de la ciutat i Regne de Valéncia, en les edicions dels anys, 1983, 1984 i 1994.

Premi de Teatre “L’Antiga de Campanar”, en els anys 1986, 1988 i 1989.

Premi de Teatre Junta Central Fallera, en l'any 1990.

Premi de Teatre Societat General d’Autors, en l'any 1991. Premi de Narrativa El Piló de Burjassot, en els anys 1991, 1994 i 1999.

Premi Poesia organisat per l'Ateneu Marítim, en l'any 1959.

Premi Narrativa de l'Ateneu Cultural de Paterna, en l'any 1994.

Mestre en Gai Saber, per Lo Rat Penat.

 

L'ACTE

L'inauguració de la rotulació de la plaça dedicada a Josep Melià Castelló tindrà lloc en la pròpia plaça este dissabte dia 18 de decembre, a les 11:00 h. La localisació de la plaça s'identifica en este pla.

Transport públic:

emtvaléncia: llínees 72 i 73 (200 m). 
metrovaléncia: llínees 1 i 5. Estació de Sant Isidre (200 m).

 

TEXTS:

Demà pensaré en tu.

La yaya i la neta.

Quan ya no estiga ací.

 

FOTOS DE L'ACTE:

Pot vore's en est apartat algunes instantànees de l'homenage a Josep Melia.