Jornades dels Escritors 2017 - Historiadors, cronistes i dietaristes valencians

Historiadors, cronistes i dietaristes valencians

[XXVI Jornades Aellva]

6, 7 i 8 de novembre de 2017

Horari de 19:00 a 20:30 h    

 

Monasteri de Sant Miquel i els Reis | Biblioteca Valenciana

Avinguda de la Constitució, 284 – 46019 Valéncia C.

[La BV té pàrking gratuït. Autobusos 16 i 31, tramvia llínea 6]

                 

Un any més, l'Associació d'Escritors en Llengua Valenciana celebrarà les seues tradicionals Jornades. Baix el títul “Historiadors, cronistes i dietaristes valencians”, 10 investigadors, professors i divulgadors culturals recordaran la vida i l'obra d'importants historiadors, cronistes i dietaristes de diferents époques que, d'una o atra manera, han contribuït a que els valencians de hui pugam conéixer els fets històrics pero també la vida quotidiana dels nostres antepassats: d'a ón venim i per qué som com som.

En la primera jornada, tres historiadors i acadèmics de la RACV (José Vicente Gómez Bayarri, José Aparicio i Daniel Sala) tractaran aspectes concrets pero importants per al coneiximent de la nostra història i manera de ser: les cròniques de les festes del 9 d’octubre, les investigacions arqueològiques i la visió que dels valencians han donat en el passat els viagers estrangers que nos visitaven.

En la segona jornada es farà un repàs a les obres historiogràfiques de referència en cada época històrica: Òscar Rueda parlarà de les quatre grans cròniques migevals, Antoni Atienza dels historiadors dels sigles XVI i XVII i Agustí Zacarés dels del XVIII i XIX. El bibliòfil Rafael Solaz rematarà la jornada en una reflexió sobre l’importància dels dietaris per al coneiximent de la vida quotidiana d’époques passades, en una referència concreta al de Pau Carsí.

La tercera jornada es dedicarà al recort de dos grans professors de professors en el sigle XX –Antonio Ubieto i Joan Regla–, a càrrec, respectivament, de dos discípules seues, Emília Salvador i Ampar Cabanes, que també han dedicat i dediquen sa vida a la docència universitària de futurs historiadors. Per últim, Francisco Pérez Puche, Croniste oficial de la Ciutat de Valéncia, recordarà l’importància dels periodistes per a la creació de crònica, en un recort especial per a Teodor Llorente Falcó, Martí Domínguez i José Ombuena.

 

6.11.2017 [1ª jornada] 

 

  • Ricart Folgado

Introducció

  • José Vicente Gómez Bayarri

La festivitat del 9 d’octubre a través de les cròniques

  • José Aparicio

Prehistòria, història i arqueologia en el Regne de Valéncia

  • Daniel Sala

Els viagers estrangers com a cronistes de la realitat valenciana

 

7.11.2017 [2ª jornada]

 

(nota: esta jornada, a les 17:30 h, se farà visita guiada al Monasteri; inscripció en la primera jornada o escrivint correu-e fent clic ací). 

 

  • Òscar Rueda

Les quatre cròniques reals: la construcció d’una memòria històrica

  • Antoni Atienza

Escriure història en clau valenciana en els sigles XVI i XVII

  • Agustí Zacarés

De l’Ilustració a la Renaixença: Gregori Mayans, Boix i Llorente

  • Rafael Solaz

Dietaris valencians: el de Pau Carsí i Gil

 

8.11.2017 [3ª jornada]

 

  • Emília Salvador

Joan Reglà i la renovació del modernisme valencià

  • Ampar Cabanes

Antonio Ubieto Arteta i l'història de Valéncia

  • Francisco Pérez Puche

El periodiste com a creador de crònica: Llorente Falcó, Domínguez, Ombuena

 

S’entregarà gratuïtament el llibre oficial de les jornades, que conté les comunicacions completes, a qui assistixca a les tres sessions.

 

 

Sopar dels Escritors