Un any de tertúlies

En les festes falleres cada volta més a prop, i en el descans de celebracions que nos facilita el més de febrer, aprofitem per a fer en la nostra pàgina web un chicotet balanç de les tertúlies lliteràries realisades per l'Aellva els últims 12 mesos.

 

La tertúlia fallera de març de 2012, celebrada en esta ocasió en l’Auditori de Llombay, estigué a càrrec de Joan Vicent Chenoll, que parlà de Josep Bea i Izquierdo com a destacat autor de llibrets; Joan Romero, que analisà el llibret-llibre, i Ricart Folgado (fill de Llombay), que nos contà cóm aplegà al món del llibret i la seua experiència personal.

L’acte s’aprofità per a fer una mostra de llibrets i obsequiar a tots els assistents en un llibre de l'Associació i un llibret de falla, per tal d'escampar les bones publicacions que s'editen.  

Agraïm de tot cor l'excelent acollida que nos donà la localitat de Llombay, en molt bona assistència de públic (tant de Llombay com de les poblacions veïnes del Marquesat) a un acte que s'organisà en la colaboració de l'Ajuntament, la regidoria de Cultura i la falla del poble.

 D’esquerra a dreta: Joan Romero, Adela Piqueras (regidora de Cultura de Llombay), Maria Jesús Coves, Joan Vicent Genoll i Ricart Folgado, en la tertúlia fallera de 2012

  

En abril de 2012, suspesa la prevista tertúlia de teatre per causa de força major, organisàrem una tertúlia de narrativa en la llectura de dos escritores: Maria Jesús Coves, en Amor malaltús, entre la realitat ben duta i la ficció millor inventada, i Ampar Cabrera en Història d’una pregunta, que nos portà per reductes d'intrigant misteri i remat feliç. 

Maria Jesús Coves, Vicent Ramon Calatayud i Ampar Cabrera, en la tertúlia d'abril de 2012

 

En maig, més en el que (casi) tots complim en les nostres obligacions en Facenda, Òscar Rueda nos aportà Te cridaran, un relat en clau humorística ambientat en una estranya gestoria. Mentres que Antoni Ruiz Negre, en dos excelents relats curts, nos feu, ademés i com sempre, obsequi del treballet imprés en octava a tots els assistents. 

Antoni Ruiz Negre i Òscar Rueda, en la tertúlia de maig de 2012

 

En juny, la tendrea jugadissa i didàctica de Marta Lanuza nos portà un deliciós conte que tingué el contrapunt en l'expectativa imaginada i ben descrita de Josep Cubells, qui, tal volta, nos mostrà una bestreta de lo que podria ser el futur llibre com a Escritor de l'any 2012. 

 

Josep Cubells, Maria Jesús Coves i Marta Lanuza, en la tertúlia de juny de 2012

 

En el Dinar de Mig Any, mentres teníem bon sabor de boca (pel postre i pels microrrelats d’humor), el premi Germanor dels dits jocs li l’adjudicàrem a Josep Antoni Alapont.

Llectura dels microrrelats d'humor en el Dinar de Mig Any, en el restaurant Chispa (Canet d'En Berenguer)

 

El micropergamí acreditatiu, com és costum, li l’entregàrem a Alapont en la tertúlia de juliol, en la que Elena Casa nos va llegir una excelent seqüència basada en la realitat quotidiana actual, també com a aperitiu o primera prova del seu llibre com a Escritora de l’Any 2011, que ya està preparant.

Entrega del micropergamí al guanyador del premi Gemanor de 2012, Joan Antoni Alapont

 

I un inèdit fins ara en les nostres tertúlies, professor universitari en la branca de ciències, Joan Carles Micó, nos demostrà cóm, també "les matemàtiques", venen sempre en favor de la veritat. És més: tenen tant que vore en el natural valencianisme... que nos poden galvanisar contra l'insídia i els culticoents –en particular terminologia de Micó. Tant nos agradà, que ya podeu llegir la seua reflexió ensagística –Ciència, art i inteligibilitat en la Solcant les Lletres de 2012.  

Vicent R. Calatayud, Elena Casa, Joan Carles Micó i Aureli López, en la tertúlia de juliol de 2012

 

Ya en setembre, Carles Bori nos lliteraturisà una rondalla clàssica, des de la pròpia versió presa de les contalles en boca de son yayo, baix d’una garrofera. Paco Blasco, prolífic en son afany lliterari, nos llegí part d'un relat viager ambientat en Nova York. Llàstima que no tinguérem temps per a llegir-lo sancer. No obstant, vivint en esta Valéncia d'excepció, no nos deixà massa ganes de creuar l’oceà... 

Paco Blasco i Carles Bori, junt a la nostra presidenta, en la tertúlia de setembre de 2012

 

En octubre, Quelo Romero, en un relat ambientat en l’época de la Guerra de Successió pero intemporal en quant a la trama central, nos donà peu a felicitar-lo pel seu text i també per la seua recent paternitat. Per la seua banda, Ramiro Gómez millorava la tècnica de la nina russa, traent de l'olla imaginativa un original relat en un complement sonor: una gravació políglota en format mp3... de la qual ya vorem lo que fem quan publiquem el relat, junt en tots els demés, en el pròxim llibre de Clams... 

Ramiro Gómez i Quelo Romero lligen el seu relat en la tertúlia d'octubre de 2012

 

Un llibre, per cert, el pròxim de Clams... que ne farà quatre en la nòmina de llibres recopilatoris de les tertúlies de l’Aellva, que portem editant des de finals dels anys noranta (Clams de vida, Goles en clam i Clams en llibertat); llibres en els que ya han colaborat vora un centenar d’autors. 

Novembre, sempre teatre: en el Teatre Capri de Paterna, repetí Rafa Melià. Una llectura dramatisada d’una obra d'enredro que divertí al públic paterner, en una tradició –la de les tertúlies de teatre en Paterna que ya va tenint un interessant recorregut. 

L'elenc de la llectura dramatisada de teatre de novembre de 2012, comandat per Rafa Melià

 

Igualment fem costum de la tertúlia idiomàtica i normativa en decembre, en esta ocasió centrada en els mijos de comunicació, en Aureli López i Voro López, els quals rememoraren experiències passades i presents en els mijos escrits i radiofònics. Perque sempre nos convé estar al dia, conéixer millor els recursos i bon us a l'escriure i al parlar, i fer eixercici d'humiltat famolenca de saber, com a únic camí d'alvanç en la creació lliterària (també podem acodir, com sempre, a http://diccionari.llenguavalenciana.com, en continu procés de perfeccionament i actualisació).  

Aureli López i Voro López, en la tertúlia de decembre de 2012

 

Ya en giner de 2013, Llúcia Gonzàlez Safont, jove valor lliterari, nos llegí l’inquietant relat Vòrtiç, molt celebrat pel públic assistent a la tertúlia; i Obduli Jovaní, mestre de la lletra escrita, nos lliggué un joguet escrit íntegrament en monosílaps, en la millor tradició lliterària del nostre idioma valencià. Un bon contrapunt en el que confluïren la força de lo nou i l'arraïl fonamentada. 

Llúcia Gonzàlez llig el seu relat compartint taula en la nostra presidenta i en Obduli Jovaní, en la tertúlia de giner de 2013

 

Per últim, la semana passada, en la tertúlia de febrer, escoltàrem la llectura de Nelo Solís, en un relat historiciste ambientat en la Valéncia íbera, tema segurament inèdit des del punt de vista narratiu; com tantes atres époques de la nostra història, que be podrien inspirar creacions lliteràries o inclús cinematogràfiques. Per la seua banda, Josep Albert Aymemir nos portà un relat ambientat en un poble valencià, en el que l'aparent quotidianitat d’una localitat rural dona pas a certs fenòmens no massa naturals... 

Josep Albert Aymemir i Nelo Solís lligen els seus treballs en la tertúlia de febrer de 2013

 

En conjunt, un any més de tertúlies de prosa. Tertúlies que volen servir, com sempre, per a punt d'encontre per als escritors, millora de la tècnica lliterària i estímul per a continuar en la llabor creadora en llengua valenciana.

Des d’ací donem una volta més les gràcies a socis i simpatisants per la seua participació en les tertúlies –com a llectors i com a assistents als tallers i vos convidem a la pròxima tertúlia de març, que serà, com toca, de temàtica fallera. La celebrarem en Torrent i vos donarem més informació en breu.