Abril 2011

Resenya de la tertúlia de teatre

El passat 11 d'abril celebràrem en el Saló d'Actes de Lo Rat Penat la primera tertúlia-taller de teatre de l'any 2011. 

Se llegí, en versió de llectura dramatisada, la comèdia en un acte Els aparcats, obra de Antoni Ruiz Negre, en el següent elenc d'actors de la companyia Efecte 2 Teatre:

MÀXIM: interpretat pel propi autor, davant l'inesperada indisposició lleu de Lluís Arcos, que li impossibilità assistir a la representació.

NICOLAU: Nicolau Rosales

CLARA: Ampar G. Ortuño

FANY: Maite Berenguer


 L'autor, Antoni Ruiz Negre, introduint l'obra

Màxim i Nicolau són dos hòmens d'edat alvançada a qui les seues respectives famílies han deixat "aparcats" en una residència de la tercera edat. Des del primer intercanvi d'impressions, centrat en les experiències penoses que els han conduït a la seua situació actual, se succeïxen els diàlecs divertits i entranyables que arrancaren la rialla del públic congregat, dirigint-nos cap a un final... que com és costum, no els anem a contar ací.

 

  Ruiz Negre, Nicolau Rosales, Ampar G. Ortuño i Maite Berenguer en un moment de la llectura

El públic respongué a l'invitació i passà un velada entretinguda que es prolongà durant el coloqui posterior, molt distés i en el que, ademés de l'anàlisis de la pròpia obra i de la seua temàtica, se tractaren unes atres qüestions interessants: la problemàtica actual per a assegurar una correcta transmissió de l'idioma valencià a les noves generacions, i la dificultat per a evitar que les obres lliteràries en llengua valenciana siguen "corregides" per terceres persones sense el permís de l'autor, seguint, ademés, criteris contraris als de la valencianitat idiomàtica.

 

En conjunt, una interessant tertúlia, en un marc excelent com és el del Saló d'Actes de Lo Rat Penat, a qui donem les gràcies per la seua acollida. Motius, tots ells, per a sugerir, tant per part de l'Aellva com de Lo Rat Penat, la conveniència de repetir, més pronte que tart. Aixina ho esperem.