Març 2024

Recital d'Anfós Ramon

Dilluns, 25 Març, 2024 - 19:00 - 20:00
Lloc: 
Biblioteca de Benicalap

En motiu de la celebració del Dia Mundial de la Poesia i del centenari del naiximent d'Anfós Ramon, el pròxim dilluns 25 de març a les 19 h Lo Rat Penat i l'Associació d'Escritors en Llengua Valenciana celebrarem un recital-llectura de la seua obra en la biblioteca municipal de Benicalap - Carmelina Sánchez Cutillas (carrer Poeta Serrano Clavero, 40, Valéncia ciutat).

Entrada lliure fins a completar aforament.

 

"Me cansaré les mans"
Anfós Ramon i Garcia (2007)
 
Me cansaré les mans
i el cor
i els muscles
portant la llàntia verge de la pàtria.
Me cansaré la veu
i el clam
i els folis
cridant la força eterna de la pàtria.
I els hòmens, des de llunt,
carregats de promeses,
destruiran les llànties
i els diàlecs dels bons
i es tornaran bochins
de l'amor i la llum
eixecutant el temps de les promeses.
Llavors, en tantes llars,
voltejaran campanes a la mort
dels pares i dels fills
tots traspassats el pit ab una agulla
igual que palometes del colege.
De res no val que em canse
el cor
i el crit
i els muscles.
Que els hòmens no coneixen
l'amor i es ben inútil que yo em mate...

 

 

Tertúlia en motiu del centenari del naiximent d'Anfós Ramon i Garcia

Dilluns, 19 Febrer, 2024 - 19:00 - 20:30
Lloc: 
Ámbito Cultural de El Corte Inglés, c. Colon, Valéncia c.
 
Una tertúlia sobre l’intensa relació entre el poeta russafeny i la festa fallera ha servit per a donar inici a un programa d’activitats que es desenrollarà durant tot l’any 2024.
 
L’Any d'Anfós Ramon s’ha iniciat oficialment este dilluns 19 de febrer en una taula redona en Ámbito Cultural de El Corte Inglés del carrer Colon, coorganisada pel Casal Bernat i Baldoví i l’Associació d’Escritors en Llengua Valenciana. L'acte ha omplit el saló, i ha contat en la presència dels tres fills de l'autor.
 
Moderada pel president de la primera de les entitats, Òscar Rueda, ha contat en la participació del poeta Joan Vicent Chenoll, el comunicador Pepe Villaverde i el faller Pepin Garcia; excusant-se l'assistència de Donís Martin, qui no ha pogut assistir per problemes de salut i al que desigem una pronta milloria. Persones que gojaren d’una profunda relació personal en Anfós, i que han recordat anècdotes de la seua vida, la seua obra i la seua personalitat.
 
Posteriorment, el president de l'Associació d'Escritors en Llengua Valenciana, Ricart Folgado, ha presentat a tres poetes que han llegit fragments de l'obra d'Anfós: Joan Antoni Alapont, Joan Josep Serra i Ampar Cabrera.
 
A la finalisació de l’acte s’ha descobert pels contertulis el logotip commemoratiu de l’Any d’Anfos Ramon, acompanyats pel regidor de Cultura de l'Ajuntament de Valéncia, José Luis Moreno, i el president de Lo Rat Penat, Josep Vicent Navarro.
 
Unes celebracions en les que Lo Rat Penat (entitat de la que Anfós fon vicepresident, ademés de president dels Jocs Florals) i la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (de la que fon Acadèmic d’Honor, i també membre de la seua Secció de Llengua) tindran un paper central.
 
Els actes inclouran la celebració de la Senda d’Anfós Ramon: un recorregut popular pels llocs de la ciutat natal que foren més significatius en la seua obra; o la celebració de recitals poètics i charrades sobre la seua obra en tota la geografia valenciana. L'acte ha contat en la presència de regidors de cultura de Torrent, Massamagrell, Chirivella i Monserrat.
 
La reedició dels seus poemaris per a l’enviament a les biblioteques públiques i escoles de la Comunitat Valenciana; la sugerència de que les poblacions valencianes dediquen carrers i centres culturals en 2024 al seu nom; l’edició d’un llibre divulgatiu de l’obra del poeta per a estudiants de primària i secundària; o la reivindicació de l’inclusió i dignificació de la figura d’Anfós Ramon en els temaris oficials de llengua valenciana i lliteratura, seran alguns dels objectius d’esta commemoració que omplirà d’actes tot 2024.
 

El moderador, Òscar Rueda, junt als tres contertulis, Pepe Villaverde, Joan Chenoll i Pepin Garcia

Rueda, Villaverde i Chenoll en un moment de la tertúlia

El públic ha omplit el saló de gom a gom

El president de l'Associació d'Escritors en Llengua Valenciana, Ricart Folgado, introduint el breu recital poètic de remat

Joan Antoni Alapont recita u dels poemes d'Anfós

Joan Josep Serra, en un moment del recital

Ampar Cabrera tanca el recital

Moment del descobriment del logotip commemoratiu de l'Any d'Anfós Ramon, en presència del regidor de Cultura de l'Ajuntament de Valéncia, José Luis Moreno, i del president de Lo Rat Penat, Josep Vicent Navarro.

Els fills d'Anfós Ramon, posant en el logotip commemoratiu, junt al president de l'Aellva, Ricart Folgado, el president del CBiB, Òscar Rueda, el president de Lo Rat Penat, Josep Vicent Navarro, i el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Valéncia, José Luis Moreno.

 

 

3 de Març. Mort 1459. Vida 1911

Autor/s de l'artícul: 

3 de Març. Mort 1459. Vida 1911

Morí el ben nostre Ausias March i naixqué el paterner Miquel Adlert.

De molts anys en arrere, la RACV ve celebrant el 3 de Març com a dia de la Llengua i la Cultura Valencianes en recort d’Ausias March; com és llògic i de trellat vinc assistint a l’acte festiu-Cultural-religiós que ha canviat de lloc repetidament...i sobretot de número d’assistents; en este 2024 s’ha celebrat en La Llonja. Salutació del decà en un agraït recort a la persona i l’obra de Voro López, a qui acabem de perdre per una greu malaltia i a qui seguirem recordant com a eixemple d’amor viu, actiu i creatiu a la Pàtria Valenciana.

La clàssica aportació que nos fea Voro López com a Director de la Secció de Llengua i Lliteratura valencianes “Lluís Fullana”, informant complidament del treballs fets en l’eixercici i l’aument de paraules, correccions, consultes d’ací i de moltíssims llocs de fòra als nostres Diccionaris (General-Bilingüe-de Sinònims i Antònims-de la Rima...) l’ha feta enguany el també Dr. En Filologia Valenciana i membre de la Secció En Miquel Àngel Lledó Cardona qui celebrà el constant aument de consultes, sobretot en dubtes sobre paraules valencianes, pero també creixent el número respecte als demés diccionaris.

En acabar, pren la paraula l’acadèmic de número N’Òscar Rueda Pitarque per a rendre-li homenage al poeta N’Anfós Ramon i Garcia en el centenari del seu naiximent, eixe jagantesc creador de poesia que Òscar retratà en el natural dò de la comunicació que posseïx, rebent el més fort i llarc aplaudiment de la vesprada-nit; seguí el també acadèmic de número En Vicent Ramon Calatayud qui feu un bon estudi i dissertació sobre el popular i sentit poema “La casa vella”, detallant tantíssims aspectes d’una vida de poble, de llaurador, de valencià fet a frets i calors, amant de la pròpia terra...

Cantàrem l’himne valencià i tancà el decà convidant a la missa que s’oficiava en la Sèu-catedral a les 20h. i en llengua valenciana, portant-li al cavaller N’Ausias March la ya tradicional corona de llorer.

Be, bo i no massa llarc l’acte d’este dilluns; escoltant els parlaments em vingueren al cap actes anteriors pel mateix motiu, ya fa alguns anyets, en la sala Iturbi del Palau de la Música, on pense que hi hauria entre dèu i quinze persones per cada una d’este 4-3-2024..., trist, molt trist vore i viure cóm se reduïx el valencianisme, vore i sentir cóm la divisió que patim feu que no apareguera ningú d’algunes entitats –velles i noves- que diuen ser més valencianistes que ningú...i no volen o no saben entendre que només units tenim alguna possibilitat de seguir avant; sí que vingueren el vicepresident del Consell, Sr. Vicent Barrera en alguns membres del seu partit; no sé si hi havia representants del PP-PSOE (yo no els conec massa)

Queda, nos queda el follet en l’image i l’història extractada de l’immens poeta i fidel valencià N’Anfós Ramon (qui té ben guanyat el respecte i el reconeiximent de tot lo món...o com a mínim dels bons valencians), genial Anfós qui crec que seguirà demanant, des de dalt, la germanor i la tolerància entre els bons fills de Valéncia ciutat i regne.

Aureli López, dijous 7 de març quan fa 43 anys de la presentació, en El Puig de Santa Maria, de les Normes fetes per la Secció de Llengua de la RACV en 1979, fa 45 anys.